Ebben a posztban a szépség matematikáját fejtegetjük, például azt, hogy miért kap  jóval több üzenetet a társkeresőn ez a lány,

mint ez a másik

miközben mindkettőt egyformán helyesnek értékelték a férfi felhasználók?

Az Okcupid nevű amerikai társkeresőn a szőke lány még kicsit jobb átlagot is ért el, ő 3,4 pontot kapott a maximális ötből. A barnát viszont csak 3,3-ra értékelték a húspiacon, mégis őt vinnék többen randira. Az adatokat elemző matematikus srácok szerint a titok a szavazatok eloszlásában rejlik, az ugyanis teljesen eltérő képet mutat. A kedves szőkét a legtöbben négyesre értékelték, míg a felvirágozott hajú barna lány nagyjából egyforma mennyiségben kapott egyest és ötöst, és az utóbbinak háromszor annyi üzenetet küldtek az érdeklődő kanok.

Ezután több hasonló átlagot elért lányt is összepárosítottak, és ugyanezt az eredményt kapták: azok iránt nagyobb az érdeklődés, akiknek az átlag tetszési indexe kisebb, és jóval több szélsőséges értékelést kaptak. Például ezek a csajok is így jártak:

 


Nagyobb eséllyel tehát azoknak írnak a férfiak, akik a legszélsőségesebb reakciókat váltják ki az átlagból. Úgyhogy ha valaki nem tart abszolút szexinek, akkor legjobban akkor jársz, ha egyáltalán nem tetszel neki. Mert ha csak helyesnek látnak, akkor nem fognak kezdeményezni. Az adatelemzők ezt azzal magyarázzák, hogy ha egy lány kevesebb férfinak tetszik, akkor a többiek azt gondolhatják, hogy kisebb lesz a verseny, és felbátorodnak. Aki viszont mindenkinek tetszik egy kicsit, arról azt gondolják, hogy mások elhalmozzák üzenetekkel, ezért hiába próbálkoznának, csak elvesznének a tömegben.

Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki gondolja végig, mi lehet benne az a tulajdonság, ami a férfiak egy részét elriasztja, és nyugodtan játsszon rá. Ezt csinálják például gyakran a tetovált nők, akik szívesen mutogatják a kivarrt testrészeiket, és tesznek rá, ha ez egyeseknek nem jön be. A többiektől így is épp elég figyelmet kapnak.

Ha a matekra alapozunk, akkor ennek az ellenkezője is igaz, azaz semmiképp sem ajánlatos az esetleges hibáinkat rejtegetni. Elég tipikus eset, hogy aki kicsit husibb, az levágja a kép széléről a párnákat, hogy csak az arca látsszon. Ezzel szemben azt javasolják, hogy lazán vállalják fel a súlyukat, vagy ha nagy az orruk, esetleg szünet van az első két foguk között, akkor azt. Lehet, hogy jó pár randilehetőséget buknak ezzel, de akiknek így is tetszenek, azok annál lelkesebben kezdenek majd udvarolni.

A végére azért személyes megjegyzésként muszáj leszögeznem, hogy ha valaki kifejezetten túlsúlyos, annak hosszú távon mindenképp érdemes változtatni ezen, például sportolni. Nameg a hibák felvállalása azért nyilván nem azt jelenti, hogy ha valakinek óriásbozont a szemöldöke, akkor kozmetikushoz járás helyett ezzel vagánykodjon a társkeresőkön. Viszont akinek van némi egészséges önértékelése, annak ezek nyilván egyértelműek, és szerintem a társkeresés már azért is izgalmas vállalkozás, mert az ember saját magával és az énképével is elszámol, amikor kitalálja, hogyan prezentálja magát ezeken az oldalakon.

Felszedtek vagy rászedtek? Írd meg nekünk te is az asokapablog (kukac) gmail.com -ra! Ha pedig tetszett a poszt, jelölj be minket Facebookon, ahol további érdekes apróságokat, infókat csepegtetünk a netes társkeresésről, a szerelem, a szex és a technika találkozásáról!